Brandmænd i havet – Dette må du IKKE gøre hvis du bliver brændt!

Sommeren er over os, og det er for mange danskere lig med sol, is og selvfølgelig en masse ture på stranden. En afslappende dag på omtalte sted, kan dog hurtigt udvikle sig til noget mindre behageligt, for der kan sagtens være brandmænd i havet. Når man bader er der risiko for, at man støder på sådan en – og det er ikke altid man kommer helt smertefrit ud af en sådan situation. Herunder kan du læse om, hvad du ikke må gøre, hvis uheldet skulle være ude og du bliver brændt.

Dette må du IKKE må gøre, hvis du bliver brændt

  • Gå ikke i panik: Husk på, at der er mange brandmænd i havet og at det ikke er unormalt at blive brændt. Det kan gøre rigtig ondt, men det er ikke farligt på nogen måde. Du har ikke brug for lægehjælp, og hvis smerterne bliver behandlet rigtigt, vil der kun gå en times tid, før den har fortaget sig.
  • Fjern brandtrådene fra det sted, hvor du er blevet brændt: Når du bliver brændt af en brandmand, sidder dennes brandtråde fast på din hud. Det er nogle tynde tråde, hvorpå der sidder nogle “kapsler”, som indeholder gift. Brister de, får man giften fra dem på sin hud, og det gør kun smerten endnu være. For at fjerne brandtrådene på en let måde, skal du hælde eddike på det forbrændte sted. Eddiken har den egenskab, at den kan blokere indsprøjtningen af gift, så det ikke spreder sig. Lad eddiken virke i et minut, og fjern derefter brandtrådene. Dette kan gøres med en barberskraber, men har du ikke sådan en ved hånden, kan du for eksempel anvende et dankort. Det er meget vigtigt, at du kun skraber i en retning når du fjerner brandtrådene.
  • Hæld ikke vand på det sted, hvor du er blevet brændt:  Hvis du hælder  almindelig postevand på brandtrådene brister “kapslerne”, hvilket fører til, at du – som sagt – gør det hele meget værre. Hvis du ønsker at hælde vand på det sted, hvor du er blevet brændt, skal du bruge saltvand, for det er det vand, som brandmænd i havet lever i – og derfor brister “kapslerne” ikke af at komme i kontakt med det.

Det vidste du (måske) ikke om brandmænd i havet

Der er hovedsaligt brandmænd i havet i sommermånederne, men brandmænd kan holde sig i live til slutningen af efterhåret. Brandmænd er i familie med vandmænd, og en af de mest i øjnefaldende forskelle på de to arter er, at brandmænd er røde og har et langt slør under dem. De kan blive op til 30 cm brede, og kan have op til fem meter lange brandtråde. Selv hvis disse er løsrevet fra brandmændene, kan de stadig brænde én, hvis man kommer til at røre dem.

Brandmænds brandtråde indeholder nældeceller. Disse indeholder gift, og det er denne gift, som medfører den irritation på huden, som man får, hvis man bliver brændt. Giftstoffet er et protein, som der ikke findes en modgift imod. Som sagt tidligere i artiklen, så er der de her kapsler på brandmandens brandtråde, som er dem der udløser giften. De har en brodagtig struktur, og så er de beklædte med modhager, så deres “bytte” ikke kan slippe væk.
Når brandtrådenes nældeceller kommer i kontakt med byttet – eller i det her tilfælde dig – udskyder nældecellerne “broden”, som sprøjter giften ind i byttet. På de små dyr i havet fungerer det som en form for lammelse, mens du kun bliver brændt.

Om forfatteren

Peter Piilgaard

Hej jeg hedder Peter, og jeg skriver om gode husråd her på Hoo.dk. Jeg synes det er kanon med hjemmelavede løsninger, og så elsker jeg at finde på nye måder man kan spare penge på. Jeg håber du får noget ud af vores gratis artikler, og du måske har delt dem med venner og familie sådan de også kan gøre godt brug af dem - Det hjælper faktisk også os til, at skrive endnu flere artikler!

Leave a Reply

Følg os på Facebook

Kategorier

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Join 48 other subscribers