Bistik – Sådan behandler du et bistik

Bistik – vi har vel alle prøvet det: at blive stukket af en bi. Bistik er næsten ikke til at undgå om sommeren, så derfor er det vigtigt at vide lidt om, hvordan et bistik kan behandles eller hvordan smerten fra et, kan lindres.

Er du allergisk overfor bistik?

Et bistik indeholder meget mere gift end et hvepsestik. En bi kan dog kun stikke én enkelt gang, hvorimod en hveps kan stikke dig igen og igen. Det er ikke farligt at blive stukket af en bi som udgangspunkt, men hvis du er allergisk overfor bistik, så kan det faktisk være farligt. Er du allergisk og bliver stukket i foreksempelvis halsen, så kan halsen svulme op og blokere luftvejene.

Lindring af bi- eller hvepsestik

Bistik

Bistik

Selvom du ikke kan fjerne et bi- eller hvepsestik helt, så findes der nogle hurtige råd til hvordan du kan lindre stikket en smule.

Du kan tage en lille tot vat med lidt salmiakspiritus på. Dup roligt og blidt bistikket med vattet, og herefter gnider du et gennemskåret løg på området. Denne metode skulle lindre stikket og forhindre giften fra bien i af sprede sig.

Kulde er også en god løsning, hvis du vil lindre smerten af et bistik. Kulde virker bedøvende, så har du en isterning så kan man altså gnide den mod bistikket som en lindring.

Kulde til kamp mod bi- eller hvepsestik

Kulde er faktisk et rigtigt godt våben mode bi- eller hvepsestik. Du skal blot åbne din fryser, og så har du et arsenal af lindrings midler mod stik fra de små bæster. En pakke frosne ærter, ja faktisk alt der er frosset kan benyttes – selv en sodavandsis!

Det er værd at huske på, at alt køligere end hudtemperaturen kan bruges, så hvis i er på stranden så kan du også gribe en kold sodavand fra køletasken og benytte den som en lille lindring.

Sådan gør du hvis du er allergisk

Er uheldet ude, og du som allergiker bliver stukket af en bi, så er det vigtigt at huske følgende regler.

  • Kom i sikkerhed: Fjern dig eller offeret for bistikket væk fra bierne. Bier kan flyve, hvilket betyder, at du ikke skal undervurdere dem. Er de sure kan en sværm af bier flyve meget hurtigt og langt.
  • Fjern hurtigt broden: Som det allervigtigste, efter sikkerheden måske, er at få fjernet broden så hurtigt som overhovedet muligt, hvis den altså stadig sidder i bistikket.
  • Allergiske reaktioner: Hvis offeret er allergisk, bør man straks undersøge om vedkommende har en EpiPen på sig. Hvis ikke en EpiPen er til rådighed, så skal man altså ringe 112 med det samme!

Får du mere end 10 bistik, eller hvis bistikkene sidder på halsen eller i munden er det en god idé at tage på skadestuen.

Smertestillende kan også benyttes mod bi- eller hvepsestik. Du kan f.eks anvende smertestillende midler som ibuprofen til at lindre smerten en smule.

Du kan læse mere på sunhedslex.dk om myter og fakta om bi- og hvepsestik, hvis du vil have mere information om hvad du kan gøre hvis uheldet er ude.

Nu er det bare at nyde sommeren og være klar med noget koldt hvis uheldet skulle være ude!

Om forfatteren

Peter Piilgaard

Hej jeg hedder Peter, og jeg skriver om gode husråd her på Hoo.dk. Jeg synes det er kanon med hjemmelavede løsninger, og så elsker jeg at finde på nye måder man kan spare penge på. Jeg håber du får noget ud af vores gratis artikler, og du måske har delt dem med venner og familie sådan de også kan gøre godt brug af dem - Det hjælper faktisk også os til, at skrive endnu flere artikler!

3 Kommentarer

  1. Danny Kaae

    Den gang Poul Thomsen var i fjernsynet demonstrerede han en måde at behandle bistik – han tog simpelthen en sukkerknald som han fugtede og understregede samtidigt at man ikke måtte gøre sukkerknalden drivvåd da det ikke virker, men en fugtig sukkerknald direkte på bistikket med det samme efter man er blevet stukket skulle trække giften ud fordi fugt i sukker gør sukkeret sugende. Jeg har selv afprøvet denne metode med sukker i løs vægt og et stort plaster til at fastholde sukkeret og konstateret at det rent faktisk virker.

    Svar
    • Husråd

      Super godt lille tip, mange tak for det!

      Svar
    • Martin

      Det er korrekt at sukker har en fantastisk evne til at opløse gift fra bier og hvepse. Sukkerknalden skal være let fugtet, så en dråbe vand eller spyt på stikstedet er nok.
      Man kan også indkøbe et plaster, Bee-Patch, indeholdende en sukkermembran, der virker ligesom en sukkerknald. Dog kan sukkeret ikke tiltrække andre hvepse under brugen.
      Plastret kan fås på alle Apoteker og kaldes Bee-Patch

      Svar

Leave a Reply

Følg os på Facebook

Kategorier

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Join 50 other subscribers