Rengøring af plastik havemøbler – Sådan får du snavs væk!

Vores havemøbler af plastik er dejligt billige og nemme at anskaffe. De bliver desværre også rigtigt hurtigt beskidte og kedelige at se på. Mange ender med at kyle dem ud i storskrald, fordi de ikke kan få dem rene igen. Rengøring af plastik havemøbler med almindelig sæbe er ikke altid nok, så vi har samlet flere løsninger til de svære opgaver!

 

Simpel rengøring

Det første du bør forsøge dig med, inden du tager skrappere midler i brug, er den mest simple løsning.

– En spand vand
– Universal rengørings-middel eller opvaskesæbe
– En skuresvamp og en klud

Hvis du ikke allerede har prøvet den første umiddelbare løsning her, så er det forsøget værd. Så har du fjernet overfladisk snavs og pletter, og kan se hvor de sværere problemer er, som kræver en mere heftig rengøring.
Det er også en helt fin løsning til at få dem rene, hvis du ikke har noget imod lidt misfarvning.

 

Rengøring af plastik havemøbler med eddike

En anden løsning, hvor vi bruger køkkenet frem for kemikalier, er at bruge eddike. Det findes ofte i hjemmet og er billigt, miljøvenligt og effektivt. Det kan desuden også bruges på farvede plastik stole, i modsætning til klor.
Opskrift:

Bland vand og eddike i forhold mellem 1:4 – 1:1.
Sørg for, at det er hvid eddike for en sikkerheds skyld, frem for farvet/brun eddike.

Skrub stolen i blandingen med en normal skuresvamp eller børste, og skyl til sidst stolen.

Rengøring med natron

Vi elsker at bruge køkkenmidler, for at skåne miljøet og desuden også økonomien. Natron kan bruges til rengøring af plastik havemøbler, da det fungerer som et slibemiddel til lidt sværere opgaver, uden at være giftigt at arbejde med. Det er også mildere ved møblet.

Du tager sådan set bare en våd skuresvamp, drysser natron ud på den “grove” side og skrubber så pletterne væk!
Det er også muligt at lave en natron/vand blanding og skure hele stolen.

Wienerkalk eller Slipol – Slibemiddel

Wienerkalk: Et meget finkornet pulver (calciumcarbonat), der fungerer som poler/slibemiddel. Det sælges af Borup serien bl.a., og kan findes i butikker og byggemarkeder. Effektivt til rengøring af plastik havemøbler!
Opskrift:

På med handskerne og vrid en klud eller gammelt hviskestykke op i husholdnings-sprit. (Vand opløser midlet, derfor er det vigtigt at bruge sprit). Dyp den så i wienerkalk og skrub stolen. Afslut med at skylle stolen af.

Slipol: En anden løsning er Slipol. Et poler/slibemiddel til biler, som kan bruges til at rengøre stolene. Det er nemt at bruge og kan findes i byggemarkeder og lign. Gør stolen rent med almindelig sæbevand inden, og skrub så den tørre med Slipol. HUSK efterbehandling!

Klor – Heftig rengøring

En kemisk løsning til sværere problemer er klor. Det er dog en løsning, som du bør være ret påpasselig med. Brug altid handsker og sørg for, at blandingen ikke kommer i kontakt med tøj eller hud. (Tag gammelt tøj på for en sikkerheds skyld). Lav en spot-test på et skjult sted på stolen først.
Opskrift:

4-5 dl vand
1 dl klorvand (kan købes i supermarkeder/byggemarkeder)

Skrub så stolen med en almindelig skuresvamp. Husk at få vasket dem af igen, når blandingen har fået lov at sidde i 10 min.
Klor er en effektiv løsning til svære pletter og misfarvning, men vil efterlade din stol mat. Det er derfor vigtigt at huske efterbehandlingen, for at gøre dem skinnende igen!

 

Efterbehandling og vedligeholdelse

Voks: Efter rengøring af plastik havemøbler er det vigtigt at afslutte med voks. Det vil give et flot skinnende udseende tilbage til stolen, og hjælpe til at beskytte overfladen mod snavs og misfarvning igen.

Opbevaring: Generelt er det en god idé at putte stolene i opbevaring gennem vinter og dårligt vejr, for at undgå slid og misfarvning. Hvis ikke du har noget opbevarings plads, kan simpel overdækning sagtens klare jobbet.

Farvede stole: Det kan desuden være en idé at holde sig til grønne stole, fremfor de hvide plastikstole. De hvide ser nemt beskidte ud, selv når de faktisk ér rene. Grønne stole vil ikke kræve nær så hårdt rengørings arbejde.

Spraymaling: Hvis du mangler lidt farve og liv i haven, kan du afslutte jobbet med en omgang spraymaling! Der sælges nemlig spraymaling til netop plastikmøbler i haven, og det er en sjov måde at friske stolene op.

 

 

Mangler du flere gode tips til haven denne sommer? Læs vores 4 super tips til haven

Om forfatteren

Trackbacks / Pingbacks

  1. rengøring af plastik havemøbler | vidunderlighave.eu - […] Rengøring af plastik havemøbler – Sådan får du snavs væk …Rengøring af plastik havemøbler med eddike. En anden løsning,…

Leave a Reply

Følg os på Facebook

Kategorier

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Join 48 other subscribers