8 fantastiske eddike tips og tricks der vil overraske dig

Vi skrev for ikke så længe siden om 10 ting du ikke vidste bagepulver kunne bruges til, hvilket var en stor succes. Denne gang skal det handle om almindelig husholdningseddike, der ligesom bagepulver har mange forskellige anvendingsmuligheder du måske ikke kender til.

Så kunne du bruge opskriften på din egen universal rengøringsmiddel, er vasken stoppet eller lugter skraldespanden? Så er disse 8 fantastiske tips og tricks om eddike lige noget for dig!

Er vasken stoppet til? Brug eddike og bagepulver!

Er håndvasken på badeværelset eller køkkenvasken tilstoppet? Ingen problem! Du tager en halv kop bagepulver og hælder det ned i afløbet på vasken. Hæld nu en kop med eddike i samme retning og nu skulle det gerne begynde at skumme op. Når skummet har lagt sig, så er alt du skal gøre blot, at skylle igennem og så skulle der være godt hul igennem i vaskens afløb igen.

Klistret efterladenskaber fra tape og klistermærker

Har børnene sat klistermærker på væggen, eller har du haft noget hængende med tape? Det vil oftest efterlade rester af det klistrede stads som får tapen og klistermærkerne til at sidde fast på væggen eller andre overflader – men hvordan får vi det klistrede stads fjernet?

Hæld noget klar eddike i en forstøverflaske og sprøjt det udsatte område over og lad det sidde i et par sekunder. Nu kan du tage en klud eller et stykke køkkenrulle og tørre det klistrede stads af hurtigt og uden problemer.

Hjælp! Skraldespanden lugter!

Mange af os skifter måske ikke posen i skraldespanden så ofte som vi burde. Det kan også ske, at madrester som hurtigt går til har ligget lidt for længe, og nu har fået skraldespanden til, at lugte som om noget har lagt sig til at dø i den – selv om skraldespanden er tom.

Tag en tallerken og placer et stykke toastbrød herpå. Hæld et glas eddike over brødet og lad toastbrødet ligge og suge eddiken op. Når eddiken er suget op i brødet, så placerer du brødet i bunden af din affaldsspand / skraldespand, og når du dagen efter fjerner brødet igen, så er din skraldespand helt lugtfri igen.

Dette trick virker ikke kun i skraldespanden. Eddike og brød virker faktisk også alle andre steder der måske lugter mere fælt end hvad godt er.

Træt af, at købe hundredevis af forskellige rengøringsprodukter?

Har vi ikke alle hundredevis af flasker, bøtter, dåser, spande eller poser med forskellige former for rengøringsmidler? Med dette trick kan du lave din egen hjemmelavede universel rengøringsmiddel på ingen tid – Og den hemmelige ingrediens har du nok allerede gættet, eddike!

Find en gammel forstøverflaske – det kunne være fra den gamle vinduesrens. Fyld flasken med 1/3 eddike og resten af flasken med almindeligt vand. Herefter hælder du et par dråber opvaskemiddel i flasken og ryster det godt rundt – og så har du et perfekt rengøringsmiddel som kan bruges til stort set alt.

Dør dine blomster alt for hurtigt?

Selvom du passer dine blomster godt, så er levetiden måske ikke så lang som vi altid håber på. Hvis du tilføjer noget æblecider eddike sammen med vandet i vasen som blomsterne står i, så får det faktisk planterne til at leve længere.

Rens dine briller med eddike

Briller eller solbriller – de bliver altid fedtede eller beskidte. Prøv at hælde noget almindeligt eddike i en forstøverflaske og spray dine brilleglas med det. Lad eddiken sidde lidt, og herefter tør eddiken af brillerne igen. Ikke nok med, at brillerne bliver super rene, så forebygger det også bedre modskidt og snavs på brillerne.

Potter og pander

Har dine gryder, potter og pander fået efterladenskaber af mad der har været brændt på, eller er de generelt blevet grimme i bunden?

Hæld en eller to kopper eddike på panden eller i gryden og tilføj samme mængde vand. Sæt panden eller gryden på komfuret og lad eddiken og vandet koge i omkring 5 minutter, og dine potter og pander vil herefter blive så gode som nye!

Fjern røglugt med eddike

Ryger du? Så kender du helt sikkert til røglugten i hjemmet. Det kan være du selv kan lugte det, eller værre endnu, at familie og venner altid skal brokke sig over lugten – Men ikke mere!

Tag et par glas efter behov og fyld  hver af dem halvt op med eddike. Gå nu rundt i rummet hvor lugten er stærkest og placer glassene rundt om i rummet. Jo højere glassene kommer til at stå jo bedre – da røg jo stiger op ad!

Om forfatteren

Peter Piilgaard

Hej jeg hedder Peter, og jeg skriver om gode husråd her på Hoo.dk. Jeg synes det er kanon med hjemmelavede løsninger, og så elsker jeg at finde på nye måder man kan spare penge på. Jeg håber du får noget ud af vores gratis artikler, og du måske har delt dem med venner og familie sådan de også kan gøre godt brug af dem - Det hjælper faktisk også os til, at skrive endnu flere artikler!

38 Kommentarer

 1. PIet

  Du glemte det bedste af eddikes egenskaber ,nemlig for sundheden og miljøet, at det kan erstatte skyllemiddel, bevarer farverne bedre i tøjet, blødgør tøjet og fjerner alle lugte + afkalker vaskemaskinen 😉

  Svar
  • Chris

   Den med eddike i vaskemaskinen har jeg også brugt.. indtil jeg læste en vaskemaskineekspert udtale sig om dette, som noget man absolut ikke anbefaler, da det ikke er godt formaskinen. Selvfølgelig kan jeg ikke huske hvorfor, men måske andre ved mere om det 🙂

   Svar
   • Michael

    Eddiken udtørrer gummimembranen. Derfor anbefales det ikke kun at bruge eddike. Men ellers virker det fantastisk 👍

    Svar
   • Lisbeth Kjølbye

    Vores Miele blev 23 år gl. og havde alle årene fået eddike som skyllemiddel uden problemer.

    Svar
 2. Lene Skovgaard

  -og det binder farven i nyindkøbt tøj ved iblødlægning inden første vask

  -og super til afkalkning af kaffemaskine og elkedel

  Eddike er ikke til at undvære 😉
  Tak for gode råd 😉

  Svar
 3. Lise Bornerup

  Der er jo også det næstbedste råd du mangler 😉
  Hæld eddike/æbleeddike i din forstøverflaske kom lidt vand ved, og brug blandingen når du har vasket hår. Og nej, du kommer ikke til at lugte af eddike. Brug det i stedet for conditioner.

  Svar
 4. lena egeberg

  Bananfluer bekæmpes med eddike … hæld ca 2 cm eddike i en lille kop og tilsæt 4 dråber opvaskemiddel og stil det i nærheden af hvor fluerne er . Skift det hver dag til problemet er løst.

  Svar
 5. dan madsen

  jeg kommer altid eddike i opvaske middel . så opvasken bliver pæn blank af dette ..

  Svar
 6. Lars

  Hvorfor bruge kemikalier, når du lige så godt kan afkalke kaffemaskinen og elkedlen i ren eddike. Fyld beholderen op med eddike – start maskinen – skyl efter med 2-3 gange rent vand. Her skal maskinen også startes.

  Svar
 7. Bjarne Lindhardt

  tak for gode råd, et forslag.
  Kaffegrus: kan fx med lidt shampo bruges til at skruppe gamle hudceller af med, kaffegrus er også godt til at vaske hænder med når de er meget snavsede, og så blødgør det også hænderne og endelig i urtehave, er det godt til at modvirke snegle angreb.
  Mvh Bjarne Lindhardt

  Svar
 8. La Cucina Nada

  Tak for den nyttige guide –
  jeg sværger også til eddike, især nåt
  jeg skal gøre fliser rent, de bliver helt vildt skinnende rene!
  Og har man husdyr som jeg, så fjerner et par dråber eddike kattehår let som ingenting – på karkluden, i vaskemaskinen mv.

  Svar
 9. steen vad knudsen

  Eddike fjerner også løglugt, diesellugt, fiskelugt ja stort set alle slags lugte fra hænderne når man har været i nærkontakt.

  Svar
 10. Majbritt Merstrand

  Med vinterens komme høre også vejsalt. Vejsalt efterlader genstridige striber,aftryk på gulve Vask dem 1 del eddike til 5 del vand blanding og striberne er væk 🙂 samme kan bruges til sko der lugter det skal blot i en forstøverflaske og sprøjtes ind i skoene.

  Svar
 11. Kirsten Lykke Jørgensen

  Hej Peter,
  Jeg har ét super godt råd som ALTID virker. Bland fint salt med eddike, til en meget tyk “grød”. Rids flæskestegen helt ned til kødet og gnid “grøden” på sværen. Så er du altid sikker på en sprød svær på din flæskesteg. Og du kan med garanti ikke smage eddiken.
  Velbekomme
  Kirsten

  Svar
 12. mie

  Hej.
  Jeg fandt ud af for nogle år siden at eddike er fantastisk til at fjerne kalk i toilettet! Og det er ufattelig effektivt! Kog en liter eddike i en elkedel og hæld over kalken.. så glider kalken lige så fint af. Og mit toilet dengang var meget slemt og blev som nyt! En lille bonus er du afkalker din elkedel samtidig 😉

  Svar
  • Ingrid

   Prøv at vaske gulvet ( klik- og vinyl mm) hver 2. Gang med lidt eddike i vandet, og hver 2. Gang med en lille smule skyllemiddel. Works wonders!

   Svar
 13. Maiken Clausen

  tak for nye gode råd, har selv brugt eddike til afkalkning af badeværelse

  Svar
 14. linda larsen

  det er også vigtigt lige at få med at man skal bruge KLAR eddike og ikke den brune som er på billedet , den brune har SUKKER i og afkalker du evt kaffemaskine eller andre ting så brænder de af istedetfor pga sukkeret så altid KLAR eddike….

  Svar
 15. Wejdan Gomaa

  Jeg har altid eddike i min køkken og kan slet ikke undvære det. Jeg bruger det mest til madlavning, da det er fantastisk til at fjerne lugt fra kød især fjerkræ og fisk. Desuden giver det en særlig syrlig smag i maden især til grillmad.

  Svar
 16. elin worsøe sørensen

  alternativ til de dyre lusemidler – 1 del eddike og 1/2 del husholdningssprit – masser det godt ind i håret – tag en badehætte på og et håndklæde – lad det virke en halv time – pas på øjne – skyl det ud og vask håret som du plejer. blandingen er også effektiv som kæmningsmiddel – dyp kæmmekammen i det og kæm håret.

  Svar
 17. bettina boni

  ja jeg har ogsaa renset en vaskemaskine der stank, alt mit toej kom ud og lugtede vaerre end foer, saa puttede jeg eddike og vist ogsa bagepulver I, og har aldrig haft et problem siden. Man ska nok goere det en gang imellem alligevel, det skader jo ikke

  Svar
 18. Julie

  eddike er også rigtig godt, som skyldemiddel til tøjvask. Håndklæder holder på farven og bliver godt til at suge vandet fra kroppen 😉 og tøjet holder på farven, bliver heller ikk slidt at se på! Eller hvis tøjet er glemt i vaskemaskinen, så i stedet for at blive ved med at vaske. Er det en god ide at tage eddike, blande det med vand. Og lad det trække et par timer også vaske det! 🙂

  Svar
 19. L. Cheatle

  Det I skriver om eddike er korrekt, men I bør gøre det klart at det er kun den hvide eddike, der bør bruges. Derudover er det ikke bagepulver men NATRON, man bruger til rengøring.
  Jeg håber I retter Jeres fejlinformation, da hvid eddike og natron er fantastiske midler til rengøring.
  Jeg bruger dem hverdag og har gjort det i de sidste 15 år.
  Med venlig hilsen
  L. Cheatle

  Svar
  • Husråd

   Du har helt ret – og vi er kede af vi ikke har leveret helt korrekt information.
   Du skal have mange tak for den opdatering! 🙂

   Svar
 20. Lars behrens Kirkegaard

  Husk lige at det skal være den hvide eddike – den mørke (brune)indeholder sukker, der ‘ødelægger’ mere end den gavner, både i/på tøj og i maskinen!!!

  Svar
 21. Michael Nissen

  Eddike kan også bruges til at lave “varm is”, der kan bruges til tryllekunster, og til at holde varmen om vinteren. Hæld en liter koncentreret eddikesyre i en gryde og lun den på laveste blus. Imens drysses langsomt en pakke på 500 g. soda ned i væsken, indtil den holder op med at bruse. Pas på ikke at komme for meget i ad gangen, da det ellers bruser over. Resultatet er natriumacetat, en helt ufarlig, brunlig væske, der bl.a. bruges til at krydre chips. Hæld væsken op i en beholder og stil den i køleskabet. Væsken “fryser” til is ved ca. 60 grader, men kan underafkøles, så den forbliver flydende under sit frysepunkt. Tag væsken ud, når den er kold, og berør overfladen let med en finger eller slå på siden af glasset. Nu vil væsken krystallisere i løbet af få sekunder og udsende varme. Brug dette kemikalie til at imponere vennerne ved at trylle vand til is, eller hav en ½ liters flaske med på tur ude i kulden. God fornøjelse!

  Svar
 22. Refleks

  Med hensyn til dit råd om rens af briller: Kan eddike ødelægge antirefleksbehandlingen af brilleglas?

  Svar
  • Husråd

   Det er ikke et problem vi har stødt på eller læst om, men du kan altid prøve en tur på google for at være helt sikker eller gå til en fagmand for et mere kvalificeret svar.

   Svar
 23. Max Hansen

  Hej Peter
  Tak for dine råd, her ere dog et eddikeråd mere: køber du f.eks. vindruer eller anden frugt er det en god ide at skylle varerne i vand, og hvis du kommer en sjat eddike i vandet, fjerner du alt snavset fra frugterne. 🙂

  Svar
 24. Charlotte Parnas

  Et par dråber eddike i vandet når man koger æg er genialt….og æggene tar overhovedet ikke den mindste eddikesmag til sig.
  Resultat… Gryden er lige til at tørre og sætte skinnende og fin på plads igen!!

  Svar
 25. Turid Larsen

  tak for rigtig gode råd

  Svar
 26. Inger Margrethe Laursen

  Har du et godt råd til, hvordan jeg kan får fjernet fedtpletter fra en dunvest?
  Mvh
  Inger Margrethe

  Svar
  • Husråd

   Det er desværre ikke lige et råd vi ligger inde med på nuværende tidspunkt.

   Svar
 27. Per Andersson

  Super gode tips og tricks. Eddike er ved at være et overset middel, som de unge ikke benytter så meget som de ældre generationer. Faktum er dog at Eddike kan bruges til mange ting.

  Svar
 28. stephan

  Har set flere råd om rengøring af sofaer med olie og eddike. Istedet for dyre læder sæber og andre dyre rengøringsmidler. Ved i om det virker?

  Svar
 29. peter

  tak for tippet!

  Svar
 30. Jeanette

  Det er nogle rigtige gode råd, man kan få.

  Svar
 31. Malene Halkjaer

  Edike bruger jeg som skyllemiddel i hver gang jeg vasker tøj. Brug bagepulver og kogende vand til rensning af termokander.

  Svar

Trackbacks / Pingbacks

 1. Rengøring med Cola - Tilføj Cola til hylden med rengøringsprodukter - […] til rengøring er et glimrende alternativ til for eksempel eddike – eddike som vi skrev om for nogle dage…

Leave a Reply

Følg os på Facebook

Kategorier

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Join 48 other subscribers