Bekæmp bladlus – 3 råd dine planter vil elske dig for at kende til

Det kan godt være, at det er de færreste planter der dør af et angreb af bladlus, men det gør ikke de små lus en mindre belastning af have i sin have. Nok er de ikke direkte farlige for mange planter og blomster, men de kan påvirke dem nok til, at planterne ikke springer frem som de skal. Deres afføring danner samtidig også nogle gode omgivelser for svampebelægninger og efterlader klistrede substanser på dine blomster og planter.

I haven har vi faktisk et par naturlige bekæmpere af bladlus. Mariehøns, guldøjer, snyltehvepse, svirrefluer, tæger, galmyg og myrer er nogle af bladlusens største fjender, der faktisk spiser disse bladlus.

Skal vi bekæmpe bladlus?

Det er op til den enkelte. Alt mens bladlus er med til at hæmme havens blomster og planter, så er bladlus også føde for mange andre små dyr og insekter vi måske gerne vil have i haven. Havetip.dk skriver:

Jo færre bladlus, der er i haven, jo mindre mad er der til deres naturlige fjender. En enkelt guldøjelarve kan spise 600 bladlus i sin tid som larve, og en mariehøne kan sætte helt op til 5.000 bladlus til livs. Hvis vi udrydder bladlusene, vil der altså være mindre mad til deres fjender og det vil uvægerligt påvirke biodiversiteten i haven.

Bekæmpelse af bladlus

Der er flere måder at bekæmpe bladlus på, men ét godt simpelt råd er simpelthen, at hive haveslangen frem. Når du sprøjter dine planter med haveslangen på fuld tryk falder bladlusene ned på jorden hvor andre insekter, såsom biller og edderkopper, vil spise mange af dem.

En del af bladlusene vil skynde sig op på planterne igen, så det er derfor vigtigt, at du er ude med haveslangen hver dag indtil alle lus er væk.

Bekæmp bladlus med hjemmelavet insektsæbe

Der findes insektsæbe som er ganske effektiv mod bladlus, og disse sæber kan købes færdiglavet til et hav af penge – så hvorfor ikke lave den selv?

Til at lave en hjemmelavet insektsæbe skal du bruge:

  • 2 tsk fast brun sæbe
  • 2 spsk sprit
  • 2 liter lunkent vand

Bland ingredienserne sammen og hæld sæben på en forstøverflaske og så går du bare i gang med at sprøjte planterne og blomsterne – Husk at sprøjte på både over- og underside af bladene. Denne metode er ikke forebyggende men kun et middel mod bekæmpelse hvis du allerede er plaget af bladlus. Midlet virker således, at det tørre bladlusene ud så de dør hurtigt.

Husråd mod bladlus

Hvis ikke man vil benytte sig af insektsæben ovenover, så kan man på alternativt vis benytte sig af skummetmælk. Denne metode virker bedst udendørs, da solen hurtigt vil få mælken til at blive sur, og få samme effekt som insektsæben.

Du kan også købe mariehønelaver og sætte dem ud i bedet omkring dine udsatte planter. Mariehøner elsker bladlus, og de kan – som før nævnt – hurtigt få gjort af med flere tusinde lus.

Sidst men ikke mindst har jeg læst mig til, at bladlus ikke er så glade for purløg. Dette husråd er ikke blevet bekræftet, men mange rundt omkring fortæller positive historier om denne metode, så den fortjener da også en plads her. Det du gør er simpelthen, at skære noget purløg op, som du herefter ligger i bedet, eller i potterne hvor dine blomster eller planter står.

Vi anbefaler dog insektsæben, da det er metoden flest folk har haft den største succes med til at bekæmpe bladlus, og er et glimrende husråd at have i baghånden hvis din have er plaget af lus.

Om forfatteren

Peter Piilgaard

Hej jeg hedder Peter, og jeg skriver om gode husråd her på Hoo.dk. Jeg synes det er kanon med hjemmelavede løsninger, og så elsker jeg at finde på nye måder man kan spare penge på. Jeg håber du får noget ud af vores gratis artikler, og du måske har delt dem med venner og familie sådan de også kan gøre godt brug af dem - Det hjælper faktisk også os til, at skrive endnu flere artikler!

Leave a Reply

Følg os på Facebook

Kategorier

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Join 50 other subscribers