Sådan kan du nemt fjerne rødvinspletter

Hvordan man nemt kan fjerne rødvinspletter, er godt at vide på denne tid af året. Rødvin er jo en uundværlig ting til langt de fleste julefrokoster, og det gør da også et eller andet ekstra ved julestemningen, når vinflaskerne kommer på bordet. Humøret er højt og festen er godt i gang, og så sker det uundgåelige – vinglasset vælter, og rødvinspletten er svær at overse og de pynter ikke ligefrem. Men hvad gør man så? I denne artikel kan du læse præcis hvad løsningen på dette problem er – uanset om du har spildt rødvin på dit gulvtæppe, din dug eller dit tøj.

Hvordan du skal fjerne rødvinspletter afhænger af hvor rødvinen er spildt, hvor lang tid siden det er og hvad rødvinen er spildt på. Fælles for alle tilfælde er, at du skal handle hurtigt – jo længere tid der går, jo mindre er sandsynligheden for, at pletten forsvinder helt. Du kan både fjerne rødvinspletter med produkter du kan købe til formålet, men har du ikke det, er det også muligt at fjerne rødvinspletter med de ting du højest sandsynligt alligevel har i hjemmet – og det netop de metoder der lagt fokus på i denne artikel.

Sådan kan du nemt fjerne rødvinspletter fra gulvtæppet

Du skal bruge:

 • Koldt vand
 • Køkkenrulle
 • En klud
 • Opvaskemiddel
 • Glycerin (kan købes i Matas)

En våd plet

 1. Hvis pletten stadigvæk er våd, skal du starte med at duppe den med koldt vand på en klud. Det er vigtigt, at du ikke gnider eller tørrer på pletten, men kun ”dupper”, da det kun vil gøre det værre.
 2. Arbejd dig fra yderkanten af pletten og ind mod midten, for at forhindre pletten i at sprede sig.
 3. Når du er færdig, skal du placere et håndklæde under pres, ovenpå pletten natten over.

En indtørret plet

 1. Hvis pletten ikke er væk dagen efter, er pletten ”tørret ind” i gulvtæppet og skal behandles lidt anderledes. Denne metode til at fjerne rødvinspletter kan derfor også med fordel anvendes, hvis du først opdager pletten dagen efter. Det er vigtigt, at du ikke forsøger at fjerne pletten med vand, men følger disse trin, så du effektivt kan fjerne rødvinspletter på dit gulvtæppe.
 2. Inden du så meget som hælder en dråbe glycerin på dit gulvtæppe, skal du være sikker på, at det kan tåle det. For at teste det kan du evt. hælde noget glycerin på et sted på tæppet, hvor det ikke kan ses. Kan gulvtæppet tåle det, skal du smøre glycerin på pletten. Kan det ikke det, kan du springe dette trin over.
 3. Bland en deciliter opvaskemiddel i en halv liter vand. Blandingen skal piskes op, til den bliver til ”skum”. Det piskede “skum” skal smøres henover pletten – men kun skummet. Pletten skal ikke være decideret våd.
 4. Til sidst skal du lægge et par lag køkkenrulle over pletten – du kan med fordel lægge en flad hånd henover køkkenrullen, og ”presse” på pletten, så køkkenrullen har nemmere ved at suge pletten op.
 5. Er pletten ikke væk endnu, kan du gentage behandlingen et par gange, og så skulle du gerne kunne fjerne alle rødvinspletter fra dit gulvtæppe.

Sådan kan du nemt fjerne rødvinspletter fra tøj eller duge

Du skal bruge:

 • Danskvand
 • Glycerin (kan købes i Matas)
 • Plasticpose
 • En vaskemaskine
 • Mælk

En våd plet

 1. Hæld rigelige mængder med danskvand på pletten, så den bliver ”vandet” ud. Normalt vand kan benyttes, men resultatet bliver ikke lige så godt som med danskvand.
 2. Læg et par lag køkkenrulle over pletten – du kan med fordel lægge en flad hånd henover køkkenrullen, og ”presse” på pletten, så køkkenrullen har nemmere ved at suge pletten op.
 3. Gentag punkt 1 og 2, så der i alt kommer danskvand på pletten to gange.
 4. Er pletten ikke forsvundet helt, kan du dryppe lidt glycerin på skjorten eller dugen – gør du det, er det vigtigt at du ligger skjorten eller dugen i en tæt plasticpose i 7-8 timer
 5. Uanset om punkt 4 bliver nødvendigt eller ej, skal du stadig slutte af med at vaske skjorten eller dugen, som du normalt ville gøre.

En indtørret plet

 1. Opdagede du ikke pletten for dagen efter? Din skjorte eller dug kan stadig reddes.  Du skal blot koge noget mælk og lade det afkøle.
 2. Det område af dugen eller tøjet som plettet er på, dyppes efterfølgende i mælken.
 3. Slut af med at vaske skjorten eller dugen, som du normalt ville gøre det.

Nu ved du hvordan du nemt kan fjerne rødvinspletter på gulvtæpper, tøj og duge. Har du selv andre tips og tricks, som ikke er nævnt her, eller evt. erfaring med nogle af dem? Del din holdning, din mening og dine idéer – og hvis du får lyst kan du dele rådene med dine venner, så I alle kan drikke rødvin til jeres julefrokoster, uden at tænke på rødvinspletter. 

Om forfatteren

Peter Piilgaard

Hej jeg hedder Peter, og jeg skriver om gode husråd her på Hoo.dk. Jeg synes det er kanon med hjemmelavede løsninger, og så elsker jeg at finde på nye måder man kan spare penge på. Jeg håber du får noget ud af vores gratis artikler, og du måske har delt dem med venner og familie sådan de også kan gøre godt brug af dem - Det hjælper faktisk også os til, at skrive endnu flere artikler!

Leave a Reply

Følg os på Facebook

Kategorier

Abonner på blog via e-mail

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Join 50 other subscribers